Porównanie trzech maślaków
Maślak to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Nadaje się do duszenia, smażenia oraz gotowania. Na jego bazie można przygotować również marynaty i sosy. Grzyb j ten jest jednym z najczęściej spotykanych. Występuje od czerwca do listopada. Najpopularniejsze gatunki maślaka to:
Maślak zwyczajny (Suillus luteus), inaczej borowik maślak lub maślarz, to grzyb jadalny należący do rodziny borowikowatych. Maślak zwyczajny jest jednym z najpopularniejszych grzybów.
Maślak pstry (Suillus variegatus) jest pospolitym grzybem jadalnym o niezbyt wyszukanym smaku. Najczęściej spożywa się go w postaci marynowanej (wtedy smakuje najlepiej) oraz jako dodatek w sosie śmietanowo-grzybowym).
Maślak sitarz (Suillus bovinus) jest grzybem jadalnym. Nie posiada jednak ważniejszych wartości odżywczych. Ze względu na niezbyt dobry smak, spożywany jest głównie z połączeniu z innymi grzybami.
Istnieje sporo mniej popularnych gatunków maślaków. Spośród najpopularniejszych wymieniłem trzy, a powinienem wymienić cztery, gdyż bardzo często spotkamy w lesie Maślaka żółtego (Suillus grevillei) zwanego modrzewiowym. Niestety nie udało mi się jak dotąd znaleźć jednocześnie wszystkich tych czterech odmian i sfotografować obok siebie.
Fotografia przedstawia porównanie zebranych przez mnie jednego dnia trzech maślaków.